[ meningssvindel ]  
uland undersøger
historie-arkiv
meningsmåling
redaktionen





vi
undersøger din
historie

3520-8460
ulandu@dr.dk

pavillon 22
TV-Byen
2860 Søborg


Sidst opdateret
17-03-2000


Lønsystemer i analyseinstitutter opfordrer indirekte til snyd.


"Man lader som om kunden stadig er i røret og udfylder det man tror han ville svare."


"Martin" er tidligere interviewer hos Gallup, og har arbejdet der i 2½ år. Om aflønningssystemet fortæller han:

"Har man et interview, hvor folk ikke vil svare på de sidste spørgsmål, bliver hele ens interview smidt ud og det skader ens bonus meget kraftigt."


Derfor finder mange interviewere hurtigt ud af, hvordan de sikrer sig den højest mulige løn.

Interviewerne bliver altså aflønnet efter en bonusordning, der giver ekstra høj løn, hvis man gennemfører flest mulige interviews.

Et telefoninterview varer typisk 20-25 minutter og kræver mere end en behagelig telefonstemme at lokke folk med på. Derfor fortæller man at det kun varer 8-10 minutter:

"1 ud af 100 gange varer det 8-10 minutter men så godt som altid tager det 20-25 minutter, men det er der ingen der gider bruge tid på."

Når intervieweren mærker at personen i den anden ende af røret er ved at miste interessen, må man sikre sig, at røret ikke bliver smækket på:

"Så ved man at det måske regner eller sner, hvor kunden bor, og så snakker man lidt om det, mens man skynder sig selv at udfylde hvad man regner med kunden ville have svaret."

Skulle folk alligevel smække røret på, fortsætter de mest rutinerede interviewere alligevel:

"Man lader som om kunden stadig er i røret - man taler videre, så de andre ved siden af ikke opdager det, og udfylder hvad man regner med kunden ville have sagt."

Meningsmålingerne siger intet om
virkeligheden


Hans Bay, der er afdelingsdirektør hos SFI-survey, synes ikke vi skal tro på de meningsmålinger vi læser i avisen.

Det bliver mere og mere vanskeligt at lave meningsmålinger, fordi en stor befolkningsgruppe aldrig bliver spurgt. Det drejer sig omkring 30-40% af befolkningen.

Især unge og ældre mennesker har sjældent lyst til at deltage, samt alle dem, der arbejder meget og derfor ikke har tid til at deltage i målingerne. Endeligt er der en stigende gruppe, der kun har mobiltelefoner - og de bliver aldrig spurgt.

Hans Bay mener ikke målingerne kan bruges til andet end gode historier på avisernes forsider...

 

Links:
Gallup

Uland Undersøgers
eningsmålinger

SFI

Indslag:
Interview m. Martin

Interview med Hans Bay
     


problemer med at finde rundt?skriv, ring eller mail til os!bliv din egen producer i ulandkig forbi ulands chatbesøg ulands debatsiderspil, quiz og konkurrencer i ulandtv- og radioprogrammer i ulandtil DR Onlines forsidetil ulands forsidetil ulands forside