Edgeworthboks og Robinson Crusoe.
Vi er nu kommet til et længere forløb om generel ligevægtsteori, i kapitlerne 15, 16 og 17 (delvis). Som indledning til dette forløb kan du før timen læse bogens introduktion til del 4, side 511-513. Pas dog på, for der refereres lidt til kapitlerne 4 og 10, som vi ikke læser - i kapitel 10 er givet en forsmag på generel ligevægtsteori når forbrugerne har præferencer, der er kvasilineære (def. 3.B.7). Bemærk også, at vi ikke vil begive os ud i kapitlerne 18-20.
Dagens pensum er 15.A-C, og det vil kun blive gennemgået i hovedtræk, da der er tale om en slags repetition fra Økonomi 1. I 15.B ses på en bytteøkonomi med 2 forbrugere, der kan handle med 2 varer. Allokeringer illustreres i den velkendte Edgeworthboks, hvor vi ser nærmere på Walrasligevægt og Paretooptimale allokeringer. I 15.C ses på en Robinson Crusoe økonomi med 1 forbruger og 1 virksomhed, igen med to varer. Her illustreres allokeringer i Koopmansdiagrammet.
Hvis du finder at gennemgangen er lige hurtig nok, eller at det er vanskeligt at læse bogen, er det en god ide at vende tilbage til Varians bog, hvor kapitel 29 er en pendant til 15.B, mens kapitel 30 er en pendant til 15.C.
De to modeller introducerer begreber og tanker som går igen i den mere generelle teori vi ser på i kapitlerne 16 og 17. De er gode til at få intuition fra, og de benyttes ofte til at lave eksempler, der kan illustrere en pointe. Det er derfor vigtigt at være fortrolig med dem.
Før forelæsningen:
Efter forelæsningen: