Forelæsning 15.05


Tid og Usikkerhed. Auktioner.

Dagens forelæsning beskæftiger sig først med tid og usikkerhed, baseret på afsnit 16.G fra Mas-Colell, Whinston og Green og med kapitel 10 fra Varian.

I 16.G ses der på nogle fortolkninger af goderne i vores økonomiske grundmodel fra kapitel 16. Jeg vil fokusere på eksempel 16.G.1. Goder kan ikke blot opfattes som beskrevet ved deres fysiske egenskaber, men også som forskellige efter hvornår de bliver leveret. For goder leveret i fremtiden, er det da også naturligt at specificere under hvilke omstændigheder de vil blive leveret: tilfældige udsving i vejret kan eksempelvis have betydning for et landbrugs evne til at levere afgrøder. Afsnittet diskuterer den tanke, at vores sædvanlige model udmærket kan anvendes selv om goderne opfattes på disse måder.

Resten af afsnit 16.G overspringes ved forelæsningerne og kan blot læses kursorisk. Her er en kort oversigt. I eksempel 16.G.2 vises hvorledes modellen kan håndtere personers valg imellem forskellige mulige beskæftigelser. I eksempel 16.G.3 præsenteres Lindahls gode-fortolkning, som i princippet kunne løse problemerne med privat forsyning af offentlige goder. Til slut i 16.G indføres et nyt ligevægtsbegreb, der skal få andet velfærdssætning til at fungere, selv når virksomhederne har ikke-konvekse produktionsmuligheder.

Varians kapitel 10 tager igen fat i goderne leveret på forskellige tidspunkter. Vi vil fokusere på nutidsværdier, renter og inflation, begreber der er nøje knyttet til tiden.

Sluttelig vil forelæsningen handle om auktioner, baseret på Varians korte kapitel 17. Mange goder handles på auktioner. Her tager byderne ikke prisen for givet og efterspørger en mængde. Derimod er de selv med i en bud-mekanisme hvor prisen bliver fastlagt. Vi vil i kapitlet analysere fire vigtige autionsformater, hvor et enkelt udeleligt gode er udbudt til salg. Vi vil opfatte auktionerne som spil, og overveje om udfaldet er efficient.


Før forelæsningen:

Efter forelæsningen: